Druk druk druk, veel veel veel (en hoe je daar anders mee om kan gaan)

Heb jij het ook zo druk? Gebeurt er veel in je leven? En denk je dan vertwijfeld: waar haal ik de tijd vandaan?

De één dendert door, zonder echt te voelen of het allemaal nodig is wat ze doet. De ander valt dan juist stil, want het is gewoon ECHT te veel.

Mijn cliënt doet dat eerste. Ze gaat nog harder werken, nog harder zorgen, nog harder sporten. Totdat ze tegen een burn-out zit. Tijdens een Inspiration Walk ontdekt ze dat dit haar automatische respons is. Vechten tegen de drukte. Een overtuiging die hieronder zit is: ik moet hard werken om ok te zijn. Ken je die? Dat je iets moet doen om goed of ok te zijn? Dit kan bijvoorbeeld ook zijn dat je eerst een partner moet hebben. Dat eerst die kilo’s er af zijn. Eerst dat boek of die training hebben gevolgd. En dan, nee dan, dan ben je ok.

Na onze sessie realiseert ze dat ze stilte en self care nodig heeft. Eerst voor zichzelf zorgen om vandaar uit weer verbinding te maken met anderen. Voor mij is dit niet moeilijk, maar voor haar is dit echt een uitdaging. De omgeving spiegelde haar dit prachtig. We konden de weg niet vinden en toen we de weg gingen vragen (hulp vragen), werden we naar het hotel gestuurd (self care), en daar begon de weg.

Ikzelf ken dat stilvallen heel goed. Dan zijn er ineens heel veel dingen te doen en van het een op andere moment val ik stil. Ik kan dan uren voor me uit zitten te staren en heb het heel heel druk…. in mn hoofd. En ondertussen gebeurt er niks. Het lijkt alsof ik in een freeze terecht kom. En inmiddels weet ik dat twee dingen helpen.

De eerste is om letterlijk in beweging te komen. Al is het maar opstaan en een stukje te wandelen. Of iets op te ruimen. Vandaaruit kan ik mijn stappen weer zetten.

Het tweede is op te merken dat ik mezelf veroordeel. Gedachten als: je zou echt meer moeten doen, je doet te weinig, staan juist in de weg om in de actie te komen. Daarmee maak ik mezelf klein en vanuit dat klein voelen is het lastig om grote mensen acties te ondernemen.

Door iets te veranderen in de structuur van je patronen, krijg je een ander resultaat.

Related Posts

Leave a Reply