Eigenwaarde, het ligt dichterbij dan je denkt

Ken je dat moment waarop je beseft dat je jezelf weer hebt laten vangen in een oud patroon van onzekerheid? Het gebeurt zo subtiel, maar het resultaat is pijnlijk. Iemand zegt iets of doet iets – of zegt juist niet iets of doet niet iets – en het volgende moment voel je je onzeker, begint aan jezelf te twijfelen en voor je het weet geef je de ander de macht over jouw eigenwaarde.

 Au.

Ik noem het de big mistake. Want wat zegt het woord ‘eigenwaarde’ eigenlijk? Het zegt precies wat het is: eigen. Niet anderwaarde. Het is van jou en alleen van jou.

Maar waarom is dat dan toch zo lastig?

 

De oorsprong van de spagaat

Onder die onzekerheid ligt een diepgewortelde overtuiging: dat je iets moet doen om goed genoeg te zijn. Misschien herken je dit? Het kan een stem zijn die zegt dat je harder moet werken, meer moet bereiken of je constant moet bewijzen. En vaak komt die stem niet zomaar uit het niets. Het is iemand geweest in je verleden die je dit heeft laten geloven. Misschien een ouder, een leraar, of iemand anders die een belangrijke rol speelde in je leven.

En daarbovenop komt de angst om veroordeeld te worden. Dat je niet voldoet aan iemands verwachting, dat je afgewezen wordt. Het creëert een innerlijke gevecht dat je niet kunt winnen. Geen wonder dat het zich kan vastzetten in je lichaam, zoals bij mij in het verleden met migraine en een schildklierziekte. Op dit moment word ik er gelukkig niet meer ziek van, maar het kan met vlagen hevige gevoelens van stress en ongemak in mijn lichaam brengen.

 

Zien is de eerste stap

Er komt een moment waarop je het patroon begint te zien. Je herkent het als het zich opnieuw aandient. Dat kan confronterend zijn, maar ook bevrijdend. Want als je het eenmaal ziet, kun je niet meer doen alsof het er niet is. Als je het ziet, kun je de keuze maken om je te verbinden met de overtuiging dat jouw eigenwaarde niet onderhandelbaar is. Dat jij precies goed bent zoals je bent.

Want hoewel je niet altijd kunt voorkomen dat je geraakt wordt, kun je wél kiezen hoe je ermee omgaat. Sterker nog, als je niet wilt dat je geraakt wordt, zit je eigenlijk al weer in een gevecht met jezelf. In de keuze om je te verbinden met overtuigingen die behulpzaam zijn voor jou zit de vrijheid.

 

Waar ligt de waarheid van eigenwaarde?

De waarheid van eigenwaarde ligt in jezelf. Het gaat niet over wat je doet, maar over wie je bent. Jij bent liefde. Jij bent een prachtig mens. En niemand, behalve jijzelf, bepaalt dat.

Wat als je vandaag kiest om te weten dat je genoeg bent? Niet omdat een ander dat tegen je zegt, maar omdat het jouw waarheid is.

Dus stel jezelf de vraag: Waar gaat dit over? Wat is eigenwaarde voor mij? Misschien vind je het antwoord dichterbij dan je denkt.