Holding the Space

Ik kan heel goed de space voor anderen houden, ja dat durf ik hardop te zeggen. Zowel in groepen/cirkels als in mijn consulten, heb ik de inherente kwaliteit van rust en veiligheid creëren. Afgelopen week ook weer, dan komen cliënten gespannen bij me binnen. Ze hebben problemen, stress, klachten en willen er vanaf. Het eerste wat ik dan doe is ze in de verbonden breinhouding zetten*. En vervolgens ze alle ruimte geven om liefdevol aanwezig te zijn bij wat er van binnen leeft. En dan gebeurt er iets bijzonders: ze komen tot rust. Ze kunnen het vechten en vluchten tegen wat er is, stoppen. En vanuit die rust kijken we samen wat er verder nodig is.

Tsja, holding the space. Voor anderen.

Sinds anderhalve dag merk ik een oplopende migraine. Tijd geleden dat deze boodschapper om de hoek komt kijken. Gelukkig is de tijd van chronische migraine voorbij, maar af en toe vlamt het op. En de boodschappen ken ik: druk leggen op mezelf, anderen druk laten leggen op mij, me inhouden, gevoelens naar binnen slaan in plaats van expressie geven. Ik houd van wijze lichamen die haarfijn weten wat er in je leven gebeurt en nodig is. Op 19 mei geef ik daar weer een webinar over: Je lichaam als boodschapper. Kijk je mee?

Ineens merk ik dat ik wat bozig ben. Hoe zorg ik ervoor dat die migraine zo snel mogelijk weg is? Het weerhoudt me ervan om voluit te leven, ik vind het lastig, het irriteert me. Ik drentel wat rond, terwijl mijn hoofd niet helder na kan denken (teken dat mijn stress respons aan staat).

En dan schiet ik in de lach, echt zo’n buiklach. Hoe zou je het vinden om de space te houden voor jezelf, lieve Meer? Ik ga in de verbonden brein houding zitten en geef alle ruimte aan wat er in me leeft, beweegt… niet alleen aan de migraine, ook aan de weerstand, de irritatie, de oordelen, echt alles. Alsof er een kindje van drie op mijn schoot zit, die dit voelt en waarbij ik troostend aanwezig ben. Binnen een paar minuten komt er een enorme rust over me en voel ik dat mijn energie gaat stromen door mijn hele lijf. Dan kan ik rustig naar de boodschappen kijken. Ik ga nog even drummen voor mezelf en binnen een half uurtje is de migraine foetsie.

Hoe is dat voor jou? Lukt het jou om space te houden voor jezelf?

*verbonden brein houding: dit is een houding waarin je linker- en rechterhersenhelft weer met elkaar kunnen communiceren. Het gaat als volgt: kruis je enkels over elkaar. Steek je armen naar voren. Kruis je polsen. Draai je handen naar elkaar toe. Strengel je vingers ineen en leg je handen in je schoot of draai ze voor je hart. Doe je ogen dicht en laat in deze houding toe wat er in je leeft en beweegt. Binnen een paar minuten merk je dat er rust in je komt. Niet vanuit weg willen hebben, want dan ben je alsnog aan het vechten, maar juist te erkennen en toe te laten wat er is.

Related Posts

Leave a Reply