Het Geluk binnen Handbereik

Echt diep gelukkig zijn… ken je dat? Of denk je, net zoals ik lang heb gedacht, dat het ergens in de toekomst ligt? Als je je met je levensdoel hebt kunnen verbinden, of als je een vervullende relatie hebt (al dan niet met jezelf of een ander). Of als je je lekkerder in je vel voelt of 5 kilo kwijt bent.

Het is nog maar een paar weken dat ik diep van binnen weet: ik ben gelukkig. Alles wat ik nodig heb is er. Hoe lang heb ik wel niet gedacht: als ik me zelf meer durf te laten zien of als mijn bedrijf goed loopt of als ik meer bijdraag aan het verminderen van het lijden van anderen of als ik wat minder vaak huil ….  En dan moest er eerst weer een boek of een training aangeschaft, of iets anders wat buiten mezelf lag, waar dan de grote antwoorden over het leven zouden worden gegeven. En dán, nee dán, zou ik gelukkig zijn.

Ja, natuurlijk helpt het dat ik de liefste man van de hele wereld naast me heb. En dat mijn ouders en jongens gezond zijn en goed in het leven staan. Ik heb prachtig werk wat vervullend is, ik volg een spiritueel pad en ik leef volgens mijn diepste waarden. Op dagelijkse basis verbind ik me met mijn hart en een dieper weten. Ik heb heel veel prachtige sisters in mijn leven. Ja dat helpt absoluut.

En …. het heeft ook te maken met een diep inzicht wat laatst zomaar uit de lucht kwam vallen en in mijn hart landde. Geluk ligt niet buiten me. Ik mag stoppen met zoeken. Alles wat ik nodig heb is er al. Dit maakte dat er een diepe dankbaarheid over me neer daalde, waardoor ik nog gelukkiger werd.

Betekent dat mijn leven alleen maar ‘leuk’ is? Nee. Ik geloof niet in leuk. Ik heb ooit eens gezegd – toen woonde ik nog in Engeland: you can fill a ditch with nice people (vrij vertaald: je kunt een sloot vullen met leuke mensen.). Ofwel, leuk is voor mij niet interessant. Het is bovenlaag, oppervlakkig. En ik hou van de onderlaag, ofwel the real stuff.

Afgelopen dagen heb ik weer training mogen geven aan een mooie groep mensen en één van de deelnemers was heel sceptisch. Ze zei: ik heb al zoveel gedaan in mijn leven en waarom zou dit dan wel werken? Ik zei: dat klopt. De training zorgt er niet voor dat jij gelukkig wordt. Wel het besluit dat jij helemaal OK bent zoals je bent. Dat er niks mis is met je. Dat je alles in je hebt om gelukkig te zijn in het hier en nu. De training geeft alleen maar de theorie en behulpzame tools om alles te stoppen wat niet meer bij je past.

Het was even stil en toen ging van het een op het andere moment het licht bij haar aan, ik heb echt zelden iemand zooo zien stralen.

Rumi:

‘Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have built against it.’

Related Posts

Leave a Reply