Magische Tranen

Vechten of vluchten voor emoties geeft enorm veel stress. De meesten van ons zijn niet echt opgevoed om nou lekker ontspannen met emoties om te gaan. Zo heb ik zelf lange tijd niet boos durven zijn. Sterker nog, ik voelde niet eens dat ik boos was. Nu ben ik dat aan het leren en ontdek dat het enorm bevrijdend is.

Een cliënt kwam bij mij, omdat haar vader een half jaar geleden overleden was en ze het idee had dat het rouwen maar niet stopte. Toen ik haar in de verbonden breinhouding zette (een houding waarin je gemakkelijk emoties kunt toelaten) en haar alle ruimte en veiligheid gaf om voluit verdrietig te zijn, gebeurde er iets bijzonders. Ze mailde me later dat ze niet meer op de meest onverwachte momenten overspoeld werd door verdriet. Waarom? Omdat het verdriet alle ruimte had gekregen.

Een andere cliënt vertelde me dat ze al in jaren niet kon huilen. Ze had zo’n diep verlangen om te huilen, maar het lukte niet. Ik deed een opstelling met haar met een deel van haar dat diep geloofde dat ze niet kon huilen, dat het niet veilig was om te huilen. Toen ze dat in de ogen keek, begonnen haar wangen en lip te trillen. Vervolgens begon haar hele lichaam te trillen en schudden. En toen kwamen de verlossende tranen. Het klinkt misschien gek, maar ze voelde zich diep gelukkig.

Regelmatig heb ik cliënten die niet willen huilen. Dan ben je eigenlijk aan het vechten tegen je tranen en komen ze op de meest onverwachte momenten, heftig als een tsunami. Op het moment dat je echt volledig accepteert dat je emoties hebt, kunnen ze door je lichaam stromen en zijn ze een paar minuten later weer weg.

Hoe ga jij met je emoties om? Mogen ze er voluit zijn of heb je er een oordeel op? Mocht je het behulpzaam vinden om daar wat meer ontspanning in te voelen, weet dan dat ik vanaf nu ook Inspiratie Sessies geef.

Related Posts

Leave a Reply