Wanneer je vast zit

Zal ik de bom meteen laten vallen of zal ik nog even wachten?

Nee, ik laat em vallen. Daar komt ie …

Je komt eruit door naar binnen te gaan. Sorry lieve mensen, mooier kan ik het niet maken.

Als je vastzit in je leven, weet je niet hoe je verder moet. Je draait waarschijnlijk in rondjes, piekert veel, slaapt slecht en met een beetje pech heb je ook lichamelijke klachten.

Vorige week had ik zo’n moment van vastzitten. En het deed ongelooflijk veel pijn. Iemand zei iets dat me diep raakte.

AU!

Dus hoe reageerde ik op mijn lijden? Met liefde en compassie?

Echt niet!

Ik voelde een diepe pijn in mijn lichaam en emotioneel was ik heel erg verdrietig. En welk coachingsinstrument er ook werd gebruikt, er veranderde niets. Nada.

Ik hoorde mezelf denken: er is iets heel erg mis met mij. Ik merkte dat ik me terugtrok, mijn humor was weg en slapen ging ook niet zo goed.

Wat er gebeurde was: ik was een van mijn oude patronen tegengekomen, ook wel schaduwen genoemd. En mijn reactie op dat patroon was met hetzelfde patroon (er is iets mis met mij, ik doe de dingen in mijn leven niet op de juiste manier).

Omdat mijn stressreactie werd aangezet door de trigger, was mijn helder denken uitgeschakeld. Dit was de reden dat ik jarenlang een lijst met mijn vijf grootste schaduwen in mijn la had liggen. Er is iets mis met mij, is een van de vijf (samen met: er is geen ruimte voor mij, het is gevaarlijk om mijn boosheid of mijn intuïtie te laten horen of zien, ik ben niet geliefd en ik ben niet waardevol).

Ik was gaan geloven dat er iets mis met me was omdat ik OPNIEUW getriggerd was. Ik zou nu ondertussen helemaal OK moeten zijn met mezelf (denkfout, denkfout, ik weet het…)

Nou, en als je het eenmaal ziet, kun je het niet meer niet zien. Alleen al zien dat het iets ouds is, een patroon of een schaduw, geeft ruimte in lichaam en leven. En dan kun je andere keuzes maken en je verbinden met overtuigingen die zorgen voor verbinding en vrijheid.

Ik heb gisteren een fascinerende documentaire Stutz gezien, waarin psychiater Phil Stutz vertelt over schaduwen en hoe we die allemaal hebben. Hij zegt: “Soms wil je schaduw aandacht, gezien worden, anders uit hij zich op een hele vervelende manier in je leven. En het heeft altijd een boodschap voor jou.”

De boodschap van mijn schaduw was: kom voor jezelf op. Own your authority op alle gebieden van je leven.

WOW, die had ik echt niet willen missen!

Ik kan me voorstellen dat jij ook af en toe vastloopt. Dat je rond dwaalt in je eigen hoofd en leven en geen uitweg ziet. Hoe ga je hiermee om? De weg naar buiten of die naar binnen?

Probeer dit eens, de volgende keer dat het gebeurt. Ga zitten. Sluit je ogen. Voel je lichaam. Wees met zoveel mogelijk liefde en compassie bij jezelf.

Stel je nu eens voor dat je schaduw voor je staat (of misschien achter je, draai je dan om). Hoe ziet het eruit? Verandert het wanneer het wordt gezien? Waar staat het voor? Misschien voor je niet gewaardeerd voelen, denken dat je alles verkeerd doet of je niet geliefd of gewenst voelen. Om maar een paar van die gure types te noemen. Vraag je schaduw: heb je een boodschap voor mij? Luister heel goed. Soms is het er meteen, soms heeft het wat tijd nodig. Dank je schaduw. Haal dan een paar keer diep adem en open je ogen.

Wanneer je hier hulp bij nodig hebt, neem dan alsjeblieft contact op met mij voor een sessie.

Related Posts

Leave a Reply